използване

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ПРАВИЛНО И БЕЗОПАСНО

Традиционно някои методи за прилагане на етерични масла са предпочитани или често използвани. Всички методи на приложение са безопасни, когато се използват по подходящ начин, включително ароматен, локален и вътрешен метод.

АРОМАТЕН МЕТОД
Чувството за миризма е инструмент, който може да предизвика силни физиологични, умствени и емоционални отговори. Етеричните масла се абсорбират бързо от рецепторите за мирис, които имат пряка връзка с лимбичната система чрез обонятелния нерв. Лимбичната система е част от мозъка, който поддържа разнообразни функции, включително миризма, емоции, поведение и памет. Поради тази причина, етеричните масла имат особено мощен ефект чрез ароматно приложение.
Някои етерични масла предизвикват повдигащи или ободряващи ефекти, докато други са по-успокояващи. Дифузията е един от най-простите методи за ароматно използване на етерични масла. Дифузорите, които използват студен въздух или вода, са идеални. Използването на етерични масла обаче не изисква специални дифузионни устройства.
Можете да постигнете същите ползи за здравето чрез просто поставяне на няколко капки етерично масло в дланта на ръката си, което след това се вкопчва в носа, докато дишате дълбоко.
Допълнителни ароматични употреби за етерични масла включват:
– Нанесете масло върху памучна топка и поставете във вентилационните отвори на автомобила си
– Смесете масла в спрей с вода и напръскайте над мебели, килими или бельо
– Добавете масло към пране или към сешоар
– Използва се в почистващи препарати за домашни повърхности

ЛОКАЛЕН МЕТОД
Локалното приложение е много ефективен метод за нанасяне на етерични масла. Тъй като етеричните масла имат ниско молекулно тегло и са разтворими в липиди, те лесно проникват в кожата. След като се абсорбират, те остават в приложената област за локализирана полза.
Въпреки че етеричните масла лесно се абсорбират, има много начини за увеличаване на абсорбцията. Използването на лек масаж ще увеличи притока на кръв към областта на приложение, като на свой ред ще подобри разпространението в тялото. Използването на носител с масло също може да увеличи абсорбцията, особено в кожата, която е суха или люспеста, тъй като помага за овлажняване на кожата и бавно изпаряване на маслото.
За да се намали вероятността от развиване на чувствителност към кожата, особено върху млада или чувствителна кожа, препоръчително е да използвате базово масло (като фракционирано кокосово масло) за разреждане на по-мощни масла и при тестване на масло за първи път. Препоръчителното съотношение на разреждане обикновено е една капка етерично масло към три капки масло-носител.
Винаги е препоръчително да се използват няколко малки дози през целия ден, а не една голяма доза. Започнете с най-ниската възможна доза (1-2 капки). Локалната доза може да се повтаря на всеки 4-6 часа, ако е необходимо. Тъй като всеки човек е уникален, дозата ще варира за всеки индивид въз основа на размера, възрастта и цялостното здравословно състояние.
Благоприятни области, на които можете да нанесете етерични масла:
– Врат
– чело и слепоочна област
– гърди и коремчета
– ръце, крака, стъпала
Други ефективни методи за локално приложение:
– Добавете няколко капки масло в топла баня
– Направете горещ или студен компрес, като накиснете кърпа или кърпа във вода, добавете етерични масла и след това нанесете върху желаната област
– Добавете масло към лосион или овлажняващ агент и след това нанесете върху кожата
Чувствителни области, които трябва да се избягват:
– Някои области на лицето, като кожата около очите
– Очи и вътрешни уши
– Повредена, наранена или по друг начин увредена кожа

ВЪТРЕШНО
Някои етерични масла имат богата кулинарна история и могат да се използват като хранителни добавки, които поддържат различни здравословни условия. Когато поръсите канела на овесена каша, отпиете чаша чай от мента или добавите свежи листа босилек към вашите спагети, всъщност консумирате някои летливи ароматни есенциални масла.
Етеричното масло допринася за много ползи за здравето, също за овкусяването и ароматизирането на храните. Когато са в концентрирана форма, етеричните масла могат да се използват като хранителни добавки за по-целенасочени и мощни ползи за здравето. Вътрешната употреба е много безопасен и ефективен метод на приложение поради сложните физиологични процеси на тялото ни.
При поглъщане етеричните масла директно навлизат в кръвния поток през стомашно-чревния тракт, където се транспортират през останалата част от тялото. Етеричните масла са разтворими в липидите, така че те лесно се транспортират до всички органи на тялото, включително мозъка. Тогава, като всички неща, които консумираме, етеричните масла се метаболизират от черния дроб и други органи и след това се екскретират.
Съставът на етеричните масла е изключително сложен. Всяка съставка притежава уникален набор от биохимични свойства, които реагират с клетките и органите по различни начини. Въпреки че тези механизми на действие не са напълно разбрани, положителните крайни резултати са демонстрирани. Въпреки това тялото е пригодено само за обработка на подходящи дози етерични масла. Трябва стриктно да се спазват правилните дозировки съгласно препоръките за етикетиране и другите професионални указания, за да се избегне токсичността.

Ефективни методи за вътрешно приложение:
– Използвайте масла в рецепти за готвене или печене, за да замените пресни или сушени билки и подправки
– Не забравяйте, че етеричните масла са много по-мощни от сухи или свежи билки и подправки, така че започнете с много малко количество
– За по-мощни масла може би е по-добре да ги прилагате с помощта на клечки за зъби (потапяйте края на чиста клечка за зъби в маслото и след това добавете към храната), а не на капки
– Добавете етерични масла към вода, глазури, мляко, чай или други напитки
– Вземете етерични масла вътрешно във веганска капсула или добавете малко количество ябълково или кисело мляко

ПРАВИЛА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
Винаги се допитвайте до вашия лекар или медицинско лице що се отнася за вашето здраве, особено ако сте бременна или имате други сериозни заболявания! Маслата са много силни, дори вълшебни, но определено трябва да се спазват мерки за безопасност. Бъдете отговорни към здравето си!
1. Съхранявайте етеричните масла в тъмни стъклени бутилки с добре затворени капачки, далеч от деца и животни, пряка слънчева светлина и топлина.
2. При употреба пазете очи, уши и деликатни части от тялото!
3. Не използвайте етерични масла, за които не знаете приложението!
4. Правете тест за чувствителност, когато използвате за първи път етерично масло върху малка част от кожата и ако до 15 минути нямате реакция, продължете ползването на маслата.
5. Винаги разреждайте с базово масло така наречените “горещи” етерични масла повече от всички останали. Използвайте таблицата за разреждане на маслата според възрастта.
6. Не излагайте на пряка слънчева светлина от 24-72 часа участъка от кожата, на който сте нанасяли фотосензитивно масло.
7. Не използвайте етерични масла вътрешно, ако не сте сигурни за тяхната вътрешна употреба!
8. Етеричните масла не са водоразтворими, затова винаги използвайте базово масло като фракционирано кокосово масло или друго, с което разполагате.
9. След употребата на масла винаги измивайте ръцете!
10. Избягвайте да използвате пластмасови съдове при употребата на етерични масла! Много от тях имат способността да разтварят нефтените продукти.
11. НИКОГА НЕ ПОСТАВАЙТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В БЛИЗОСТ ДО ОГЪН. Етеричните масла са лесно запалими субстанции и има опасност, ако капнете капка върху запалена свещ!
12. ЕТЕРИЧНИ МАСЛА , КОИТО НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ ЗА ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА: Arborvitae, Birch, Cedarwood (Сандалово дърво), Cypress, Eucalyptus (Евкалипт), White Fir (Бяла ела), и Wintergreen.
13. Moля НЕ ПРИЛАГАЙТЕ НАШИЯ ОПИТ С МАСЛАТА НА ДОТЕРА с други марки.
14.Терапевтичният клас етерични масла са алтернатива на традиционната медицина за такива като нас, които се опитват да ограничат употребата на синтетични медикаментозни продукти с множество странични ефекти, когато и където е възможно. Неоспорим е фактът, че голяма част от съвременните медикаменти са получени на базата на химичния състав на етеричните масла като аспирин, морфин, атропин, пилокарпин и др.
Нито ние – уелнес консултантите на doTERRA, нито doTERRA имаме претенции, че етеричните масла предпазват или лекуват болести. Изборът на начин на живот ни предпазва от такива. Винаги се консултирайте с вашия лекар относно вашето здраве!

Similar Posts

Вашият коментар