|

Съхранение и опаковки на doTERRA Етерични масла

Етеричните масла на doTERRA се добиват от цял ​​свят. Веднъж дестилирани, те се доставят в големи барабани от страната им на произход до мястото за пакетиране, където се извършват техниките за тестване на качеството и опаковането. Правилното опаковане е критична част от поддържането на цялостната ефикасност на етеричните масла. Първо, маслото се предлага в стъклени бутилки с добре затворени капачки. Обикновено тези стъклени бутилки са oцветени в кехлибарен или друг тъмен нюанс, за да предпазят етеричното масло от слънчева светлина и други източници на ултравиолетово лъчение. Всички пластмасови части, използвани към опаковката на етерични масла (отвори, капаци и т.н.), трябва да бъдат изработени от висококачествени пластмаси, които са номер 1 (PETE) или номер 2. Това помага да се предотврати ерозията на пластмасата, която може да се получи при допира на етерични масла. След това се поставя етикетът и бутилката се подпечатва с номер на партида и срок на годност. Всяко етерично масло, маркирано за вътрешна употреба, също трябва да бъде маркирано със срок на годност, за да се изпълнят регулаторните изисквания. Самото естество и структура на етеричните масла обаче ги прави изключително стабилни. Срокът на годност, използван за етерични масла, показва, че етеричните масла поддържат своята ефикасност дори след 5-10 години или повече, ако бъдат съхранявани правилно.
Съхраняването на етеричните масла правилно също играе основна роля в гарантирането, че етеричните масла поддържат своята ефикасност и полезни свойства с течение на времето. По-долу са дадени някои насоки, които трябва да се прилагат при съхранение на етерични масла:

  • Съхранявайте етеричното масло в условия на стайна температура и избягвайте излагането на екстремни температури над 25 градуса Целзий (оставяне на масла в колата през лятото, на прозоречни первази и др.).
  • Избягвайте излагането на маслата на пряка слънчева светлина или други източници на UV лъчи.
  • Предотвратяване на продължително излагане на кислород, което може да доведе до окисляване на маслото с течение на времето (оставяйки капачката развита и др.). Особено чувствителни на окисление са цитрусовите масла.
  • Плътно затваряне на капачките след всяка употреба (предотвратява изпаряването на маслото и намалява излагането на кислород).
  • Дръжте етеричните масла в специални кутии за етерични масла или в шкаф, или в хладилник при температура 0-3°C – температурата на повечето хладилници, е най-добрата за повечето етерични масла.

doTERRA амбър шишенца и удобни за съхранение кутии

Как да познаете, че етеричното масло се е окислило? – Няма да ухае толкова свежо, колкото в началото. Може да не забележите, тъй като промяната става съвсем бавно, но ако го сравните с току-що купено, ще усетите разликата. – Цитрусовите масла понякога се замъгляват. Ако това се случи, оставете утайката да стигне дъното на шишенцето – това може да отнеме няколко часа. След това с чиста пипета прехвърлете хубавата част от маслото в друго шише и изхвърлете останалото.
С внимание към цитрусите! Особено склонни към окисляване са маслата от цитрусови плодове, които са богати на лимонен. Докато се окислява, процентът чист лимонен в лимоновото масло намалява значително, защото се преобразува в други вещества. Последствията от това са две:
– Тъй като лимоновото масло вече не съдържа толкова лимонен, вече не оказва ефектът, който се предполага. С други думи, терапевтичната му сила намалява. – Химикалите, които се образуват – предимно оксиди и пероксиди на лимонена – не са много приятни, не са лечебни и повишават чувствителността на кожата към лимоновото масло. Рискът да се образува алергична реакция е малък, но все пак не е за пренебрегване.

Несесери и дървени кутии за правилно съхранение на етерични масла doTERRA

Що се отнася до силата на етеричните масла, понякога се чувстваме несигурни в какво да направим нашите домашни блендове, съдържащи етерични масла. Въпреки че е вярно, че маслото ще разтвори някои пластмаси, има и други опции за контейнери, които са напълно безопасни. Безопасни материали: има няколко типа контейнери, които са безопасни за употреба. Те включват стъкло, стомана и висококачествена пластмаса, наречена HDPE или полиетилен с висока плътност.

Стъкло. За всяка от нашите рецепти и блендове препоръчваме използването на стъклени буркани или стъклени бутилки за съхранение, бутилки със спрей и за лосиони и т.н. Това е така, защото тъмното стъклото е най-подходящо за етерични масла и е идеалният контейнер за съхранение на на домашно приготвени блендове. Стъклото също е много лесно да се почисти: след като сте използвали масла в контейнера, трябва само да използвате вода и сапун, за да почистите остатъчните масла.

Стомана. DoTERRA roll-ons, като тези в доTERRA Touch® линия, имат ролкови топки от стомана. Освен че стоманените ролкови топчета имат по-добро качество, но също така позволяват по-добър контрол върху приложението. Бутилки за вода от неръждаема стомана са също отлична опция, ако се притеснявате да не счупите стъклена бутилка.

HDPE. Пластмасите, които се използват специално с етерични масла в капачки, дифузери, отвори и др., са изработени от HDPE, познат още като пластмаса номер 2. Тази много висококачествена пластмаса има по-здрави връзки и по-дълги дължини на веригата, които не се разбиват от етерични масла. HDPE пластмасите няма да бъдат засегнати от етерични масла. Друг обичаен тип пластмаса, PET (пластмаса номер 1) е също устойчив на етерични масла и може да се използва безопасно. Ако не сте сигурни дали пластмасата е устойчива, направете същото изпитване, което бихте направили за алуминий. Добавете капка масло към външната страна на контейнера и се уверете, че след няколко минути няма промяна в пластмасата.

Други контейнери. Някои от вас може да се чудят за алуминиеви контейнери. Няма да очакваме каквито и да е проблеми при използването на етерични масла в алуминиеви опаковки, като бутилки за вода. Предлагаме да добавите капка масло към външната страна на контейнера, за да се уверите, че няма промяна в алуминия в продължение на няколко минути след нанасянето на маслото.

Други съвети.
*Вместо да изхвърлите старите масла, може да ги прибавите към продукти за почистване на дома – особено подходящи са тези от цитрусови плодове. *Етеричните масла са лесно запалими – не ги дръжте в близост до електроуреди, камини и пр.
*Ако имате малки деца, съхранявайте ги на недостъпни за тях места – поглъщането им в големи количества е опасно.
*Използвайте етеричните масла в стъклени или керамични съдове

Източници: www.doterra.com

Ако искате да се регистрирате като консултант, направете го на: https://www.mydoterra.com/ivakaytazova

Similar Posts

Вашият коментар