Тамян

Маслото от тамян е истинско преживяване… завлича те в най-тъмните дълбини на душата и те изстрелва до най-високия връх. А ароматът му сам по себе си е завършен парфюм – пласт след пласт се открива и разгръща. И всеки различен вид тамян е с неговия характерен аромат, безпогрешно разпознаваем… едни напомнят на тежкия аромат в църквата, други могат да бъдат объркани с пиперливостта на черния пипер, от трети се разнасят цитрусови нотки. Сложен е химичният състав на маслата от тамян и ето те са такива – сложни, дълбоки, многопластови. Цяла вселена!
А това масло от бял тамян днес направо ме пренесе в Оман, Дофар, пустиня, жарко слънце, суха земя, скали и дървета, които „плачат“. Сълзите на пустинята! Това е смолата от тамян.
Знаете ли как се получава тази смола. Няколко пъти в годината кората на дърветата се надира, за да започне да сълзи. Сълзите се превръщат в смола, която след това се събира и от която се дестилира масло от тамян или се ползва в чистата й форма.
Замислих се наскоро защо маслото от тамян е с толкова силни регенериращи свойства, обновява кожата и заличава белези по нея. Не само това… на емоционално ниво ароматът на тамян лекува душевни рани, заличава белези в душата, обновява и дава сили за ново начало. Дървото буквално кърви с бели сълзи, които запечатват и лекуват кората, за да предотвратят появата на инфекции. Велика е природата!
Но да се върна на аромата на маслото от бял тамян, който направо ме разтърси днес. С първото вдишване усетих мек балсамов аромат, така характерен за смолите, а с всяко следващо помирисване започнаха да се откриват деликатни портокалови нотки, фини цветни нюанси и свежо борово ухание.
Нека разказа ми бъде моето пожелание към вас за топли и ароматни зимни вечери! И когато утре решим да запалим тамян в къщите си, нека си спомним за неговия път… от далечни земи някъде в пустинята едни сълзи са стигнали до нас, за да внесат радост и мир в душите и сърцата ни!

Автор: Валентина Славова

Similar Posts

Вашият коментар