dotera

Тревожност

ТОП 7 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ТРЕВОЖНОСТ
Справянето с тревожността е трудна битка, за което е важно да има естествено решение, като смес от етерични масла.
1. Лавандула (Lavandula angustifolia)
Считано за най-често срещаното етерично масло, ползите от лавандуловото масло включват успокояващ, релаксиращ ефект. Смята се, че възстановява нервната система и помага за вътрешния мир, сън, безпокойство, раздразнителност, ПАНИЧЕСКИ АТАКИ, нервен стомах и общо нервно напрежение.
2. Роза (Rosa damascena)
Едно от предимствата на розовото етерично масло е, че е много успокояващо за емоционалното състояние и може би вторият най-популярен след лавандула за облекчаване на тревожност и депресия, помагайки при ПАНИЧЕСКИ АТАКИ, скръб и шок.
3. Ветивер (Vetiveria zizanioides)
Ветивер има спокойна, заземяваща и успокояваща енергия, често използвана при травми, подпомагащи самосъзнанието, спокойствието и стабилизирането. Тонизира нервната система, намалява тревожността и свръхчувствителността и е полезна и при ПАНИЧЕСКИ АТАКИ и шок.
4. Иланг Иланг (Cananga odorata)
Това популярно етерично масло може да третира безпокойството и депресията поради успокояващите и повдигащи ефекти. Иланг Иланг помага с чувство на веселие, смелост, оптимизъм и успокоява страха. То може да успокои сърдечната възбуда и нервното сърцебиене и е умерено силен седатив, който може да помогне при безсъние.
В едно проучване, проведено от провинциалния колеж в Geochang в Корея през 2006 г., използвайки иланг иланг масло заедно с бергамот и лавандулово масло, веднъж дневно в продължение на четири седмици, намаляват психологическия стрес и нивата на серумния кортизол, както и кръвното налягане на клиентите с хипертония.
! Бъдете внимателни, когато използвате иланг иланг, тъй като това може да предизвика чувствителност или дразнене на кожата; избягвайте да използвате в условия на ниско кръвно налягане. !
5. Бергамот (Citrus bergamia)
Бергамотът обикновено се среща в чая Ърл Грей и има отличителен цветен вкус и аромат. Бергамовото масло успокоява и често се използва за лечение на депресия чрез осигуряване на енергия; Въпреки това, то може да помогне и при безсъние, да предизвика отпускане и да намали възбудата.
Бергамотът обикновено е безопасен, но е фоточувствителен, което означава, че може да увеличи риска от слънчево изгаряне и обрив. Най-добре е да не се използва в рамките на 12 часа от излагане на слънце.
6. Лайка (Chamaemelum nobile)
Спокойният, успокояващ аромат на лайка, благоприятства за постигане на вътрешна хармония и намалява раздразнението, пренебрегването, безпокойството и тревогата.
7. Тамян (Boswellia carteri или boswella sacra)
Тамянът е чудесно за лечение на депресия и безпокойство, защото осигурява спокойствие, както и духовно заземяване. В ароматерапията помага за задълбочаване на медитацията и успокояване на ума.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ЗА ТРЕВОЖНОСТ?
Етеричните масла могат да се използват по три различни начина: ароматерапия, за вътрешен прием или локално приложение.

Ароматерапия
Ароматерапията за тревожност е много популярна, защото нашето усещане за миризма предизвиква мощни емоционални реакции. Ние обработваме толкова много информация чрез нашето усещане за миризма – по-специално в областта на мозъка, съседна на лимбичния регион. Това е областта на емоционалната обработка и напомнянето на паметта.
Когато ароматът на етерично масло се вдишва, молекулите навлизат в носните кухини и стимулират изгарянето на умствена реакция в лимбичната система на мозъка. Тези стимуланти регулират стреса или успокояващите реакции, като сърдечен ритъм, дихателни модели, производство на хормони и кръвно налягане. Ароматерапията може да бъде получена чрез използването й във вана, като директни инхалации, гореща водна пара, изпарител или овлажнител, вентилатор, отдушник, парфюм, парфюм, или – един от любимите ми – чрез ароматизиращи дифузори.

Вътрешен прием
Много етерични масла могат да бъдат приемани вътрешно, но е важно да се уверите, че маслата, които използвате, са безопасни и чисти. Много масла на пазара могат да бъдат разредени или смесени със синтетични вещества, които не са безопасни за поглъщане.
Най-ефективният начин да ги консумирате е да добавите капка масло в чаша вода или в чаена лъжичка с мед. Можете просто да добавите капка или две под езика. Това е от полза, тъй като кръвните капиляри са толкова близо до повърхността на тъканта под езика, което им позволява да преминават по-бързо в кръвта и да пътуват до различните части на тялото, където са необходими.
Други опции за перорално приложение включват капсули, добавяне на капка или две към любимата ви напитка, приготвяне на чай и готвене.

Локално приложение
Много предпочитат локалното приложение на етерични масла. Локалното приложение е процес на поставяне на етерично масло върху кожата, косата, устата, зъбите, ноктите или лигавиците на тялото. Когато маслата докосват кожата, те проникват бързо.
Тъй като те са толкова мощни, важно е да се разреждат и смесват с носещо масло, като сладък бадем, жожоба, маслини, авокадо или кокосово масло. Можете да приложите сместа директно върху засегнатата област, на дъното на краката, джантите на ушите, използвайки компреси, вани или чрез масаж.
РЕЦЕПТА:
3 капки чист лавандулово масло
1 чаена лъжичка фракционирано кокосово масло или бадемово масло
Начин на употреба:
Смесете лавандуловото масло, кокосовото или бадемовото масло в дланта си и разтривайте на шията си за естествено облекчение. Можете също така да се разтривате на дъното на краката си. Това е идеално за всяко време или точно преди леглото.

Similar Posts

Вашият коментар